Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

Colega noastră, Laura Breană, transmite informaţii calde din inima festivalului

Colega noastră, Laura Breană, vocea naratorului care ajută personale cu deficienţe de vedere să înţeleagă cât mai bine acţiunea filmelor, transmite din inima festivalului, pas cu pas, informaţii despre toate acţiunile noastre. Iată a retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat până acum.

Colega noastră, Laura Breană, vocea naratorului care ajută personale cu deficienţe de vedere să înţeleagă cât mai bine acţiunea filmelor, transmite din inima festivalului, pas cu pas, informaţii despre toate acţiunile noastre. Iată a retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat până acum. 

Fundaţia Cartea Călătoare Focşani recrutează voluntari pentru Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători. Tinerii entuziaşti şi cu iniţiativă, care vor să facă parte din cel mai inedit festival de film organizat până acum în România, sunt încurajaţi să aplice până la data de 22 aprilie.

http://www.monitorulvn.ro/articole/funda-ia-cartea-calatoare-cauta-voluntari-pentru-festivalul-na-ional-de-film-pentru-nevazatori_2_175885.html

Am primit 127 de înscrieri din care am selectat 32 de persoane care ne-au fost alături pe toată durata celor 5 zile de festival. Vă mulţumim din suflet! Nu am fi reuşit fără ajutorul vostru.

Mâine începe Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători!

De mâine, nevăzătorii, dar și persoanele care doresc să afle cum pot vedea realmente orbii un film proiectat la cinematograf, pot participa la primul Festival de Film pentru Nevăzători din România, organizat de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani, în parteneriat cu Asociația pentru promovarea Filmului Românesc. Prima ediție a acestui Festival va avea loc în București, în perioada 15-19 mai, iar proiecțiile vor fi la Cinema „Elvire Popesco”, situat în incinta Institutului Francez, și în sala de cinema a Muzeului Țăranului Român.     

Membri echipei Fundației „Cartea Călătoare” implicați în acest proiect sunt focșănenii Gabriela Dima – manager de proiect, Gabriela Tatu - asistent manager, Mircea Bucur – consultant accesibilizare, Laura Breană – lector și Anne Luiza Carcadia – realizator scenariu, dar și Alina Anghel – responsabil PR și cunoscutul critic de film, director artistic al Festivalului Internațional de Film transilvania (TIFF), Mihail Chirilov – consultant artistic. Despre fiecare dintre aceștia puteți citi accesând http://fnfn.ro/index.php?pid=20   

http://www.monitorulvn.ro/articole/maine-incepe-festivalul-de-film-pentru-nevazatori_2_3537377.html

Nu cred că ne mai amintim ziua premergătoare festivalului. Un amalgam de emoţii, oboseală, tensiune. Am pus atât de mult suflet în ceea ce am făcut, încât ne doream să iasă cât mai bine, să avem un număr mare de spectatori. Cred că ne-au fost depăşite aşteptările.

 

Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani a reușit o dublă performanță!

A organizat primul Festival Național de Film pentru Nevăzători care a existat vreodată în România și, ca o primă și extrem de importantă realizare a acestuia, DVD-ul cu filmul „Aferim”, ce a fost proiectat în cadrul evenimentului, va fi lansat în curând și va conține inclusiv descrierea audio pentru nevăzători, o premieră absolută în istoria filmului din țara noastră.

 Pe parcursul celor cinci zile de Festival, care a avut loc la București și la care au participat persoane cu deficiențe de vedere din întreaga țară, au fost proiectate zece filme românești accesibilizate. În toate cele cinci seri, nevăzătorii și însoțitorii lor, dar și ceilalți spectatori văzători au avut bucuria de a întâlni actori și regizori ai filmelor proiectate, iar surpriza, emoția și entuziasmul acestor momente s-au manifestat de ambele părți. Nenumărate au fost întrebările puse de cei fără vedere și nesfârșită uimirea invitaților, care au făcut exercițiul de a-și vedea filmele... ascultându-le! Dacă până la a participa efectiv la o astfel de proiecție accesibilizată, tuturor li se părea de domeniul fantasticului ca nevăzătorii să se uite la film, după trăirea acestei experiențe au realizat că descrierile audio dintre replicile actorilor fac acest lucru extrem de posibil. 

În articol aflaţi cum s-a derulat fiecare seară de festival:

http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto--fundatia-cartea-calatoare-a-reu-it-doua-premiere-absolute-in-romania_2_3537730.html

Gabriela Tatu, asistent manager în proiect: „Pentru mine festivalul a fost o experiență inedită. A fost o perioadă în care am descoperit că atunci când spui că nu mai poți, de fapt mai poți foarte multe și am aflat că zâmbetul oamenilor merită tot efortul. A fost o muncă de echipă și a fost minunat să fiu parte din această echipă, s-a muncit mult și din fericire eforturile noastre au avut un rezultat minunat”. 

Caravana cinematografică pentru nevăzători ajunge la Focşani.

Duminică, 14 iunie, la ora 15.00, la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani va avea loc proiecția peliculei „După dealuri”, film ce a fost accesibilizat pentru nevăzători de Fundația „Cartea Călătoare”. La film vor avea prilejul să se „uite” atât nevăzători din urbea noastră cât și din Buzău. Intrarea este gratuită!

Această proiecție face parte din „Caravana cinematografică pentru nevăzători”, organizată de Fundația „Cartea Călătoare”, cu sprijinul Ateneului Popular şi a Clubului Rotary Varana Focşani, în cadrul „Festivalului Național de Film pentru Nevăzători”.

Proiectul este implementat de fundație în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

http://www.monitorulvn.ro/articole/caravana-cinematografica-pentru-nevazatori-ajunge-la-foc-ani_2_3538628.html

Rotary Club Varana Focşani sprijină Caravana cinematografică pentru nevăzători

Rotary Club Varana Focșani s-a implicat, a sponsorizat și sprijină proiectul Fundației „Cartea Călătoare” din Focșani, respectiv „Festivalul de Film pentru Nevăzători”, în cadrul căruia se desfășoară Caravana cinematografică pentru nevăzători, ce poposește, duminică, și în Focșani. Acest proiect, unic în România, își propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru persoanele cu deficiențe de vedere, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală. Dacă nu credeți că așa ceva este posibil, veniți să vedeți cu ochii voștri!

Intrarea este liberă!

Duminică, de la ora 15.00, în sala de spectacole a Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” din urbea noastră, Fundația „Cartea Călătoare” împreună cu Rotary Club Varana Focșani și Ateneul Popular invită toți focșănenii, văzători sau nevăzători, să dărâme toate barierele ridicate din întunericul prejudecăților și să urmărească împreună un film interesant, un film inspirat din realitate şi premiat la Cannes pentru scenariu şi interpretare - „După dealuri” în regia lui Cristian Mungiu.

Nevăzătorii vor primi, la intrarea în sală, căști în care, în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio. 

„Clubul Rotary Varana Focșani susține de această dată un proiect inedit, care cu siguranță va avea un mare impact în viața comunității locale! Să aduci într-o sală de spectacol, mai ales într-o sală de film, oameni care trăiesc în lumea umbrelor și a întunericului e mai mult decât extraordinar!!! E dovada că în Vrancea sunt oameni minunați, care știu că nu numai văzul, ci și auzul poate bucura sufletele, că a fi om nu înseamnă doar aspect fizic, înseamnă înțelepciune, înseamnă dorința de a aduce alături de noi oameni nevăzători uitați de soartă! Ei nu ne văd... Dar ne simt... Și asta ar trebui să ne pună pe gânduri.... s-ar putea să nu-i merităm... Și atunci, cum să nu susții un astfel de proiect?”, a declarat Elena Stoica, președintele Rotary Club Varana Focșani. 

http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto--rotary-club-varana-foc-ani-sprijina-caravana-cinematografica-pentru-nevazatori_2_3538671.html

Îţi mulţumim Laura că ne-ai fost alături în toţi aceşti ani! Vocea ta bucură sute de nevăzători. 

Vezi toate știrile

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului